Yazılım Nasıl Bulundu?
Yazılım hakkındaki ilk teori, Alan Turing'in 1935'te yazdığı Hesaplanabilir Sayılar (Computable Numbers) makalesinde, karar verme sorununa bir çözüm başvurusu olarak ortaya atılmıştır. "Yazılım" kelimesi ise ilk defa 1958 yılında John W. Tukey tarafından kullanılmıştır. İlk bilgisayarlar üzerlerindeki devre anahtarları, kablolar ve kadranların değiştirilmeleriyle ve sıfır ve birlerden oluşan makine dili ile programlanıyorlardı. 21 Haziran 1948'de, Tom Kilburn İngiltere'deki Manchester Üniversitesi'nde yazılan dünyanın ilk yazılımını yazan kişidir. Tom Kilburn ve ortağı Freddie Williams, en eski bilgisayarlardan biri olan Manchester Küçük Ölçekli Deneysel Makinesini (Bebek) üretmişlerdi. Bebek, makine dilinin talimatlarını kullanarak matematiksel hesaplamalar yapmak üzere programlanmıştı ve ortaya dünya üzerinde yazılan ilk yazılım ortaya çıkmıştı. Bu devir niteliğindeki olaydan onlarca yıl sonra bilgisayarlar, deliklerin belirli makine kodu talimatlarını gösterdiği delikli kartlarla programlandılar. Bu programlanma geliştikçe, programlama dilleri ortaya çıkmaya başladı. İlk üst düzey programlama dillerinden biri olan Fortran, 1957'de yayınlandı ve 1963 yılında bir standart haline geldi. Fortran dilinin yayılmasıyla birlikte artık bilgisayarlar, önceden yüklenmiş (tümleşik) yazılımlarla alıcılarına ulaşmaya başladılar. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.
Kişisel Bilgisayarlarda Yazılım
1970'lerde ve 1980'lerde yazılım, kişisel bilgisayarların gelişiyle güçlü bir çıkış yaptı. Apple, devrim niteliğindeki ürünü Apple II'yi Nisan 1977'de halka tanıttı. Kişisel bilgisayar için ilk elektronik tablo yazılımı olan VisiCalc, oldukça popülerdi ve Apple II'nin en iyi uygulaması olarak biliniyordu. Yazılım özel bir derleme dilinde yazılmıştı ve 1979'da ortaya çıkmıştı.
Mobil Cihazlarda Yazılım
1993'te IBM, halka açık olarak ilk "akıllı telefonu" piyasaya sürdü ve 1996'da Palm OS piyasaya çıktı. 1999'da RIM, ilk Blackberry 850 cihazını piyasaya sürdü ve hızla dünyanın en hızlı büyüyen şirketi oldu. Ardından, 2007'de Apple, iPhone'un piyasaya sürülmesiyle bilişim sektörünü değiştirdi. Bu, mobil bilişimin gerçekten yerini bulduğu ve mobil yazılımların yükselmeye başladığı zamandır. Mobil yazılımlar (uygulamalar) artık Swift ve Java gibi programlama dillerini kullanarak yazılım geliştirmenin önemli bir parçası haline geldi.