Asansörlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Yılda En Az Bir Kez Bakım Yapılmalı
Özellikle iş yerlerinde ve kamusal alanlarda sıklıkla kullanılan asansörlerinin düzenli aralıklarla bakımlarının yapılması önemlidir. Asansör bakımında dikkat edilmesi gereken; mekanik aksaklıkların incelenmesi ve oluşabilme ihtimali olan sorunların öngörülerek olası bir kaza riskinin ortadan kaldırılmasıdır.
Sorunlar Derhal Çözülmeli
Asansörlerle ilgili yönetmeliğe göre asansörlerin yılda bir defaya mahsus olmak üzere bakımının yapılması gereklidir. Alanında uzman teknik servisler tarafından yapılan asansör bakım hizmetleri ile asansörün uygunluk durumu raporlanır. Raporda herhangi bir sorun belirtilmezse bir sonraki yıla kadar kontrol sağlanmaz. Sorun olması durumunda ilgili servis asansörün bulunduğu alana yönlendirilir.
Fiziksel Aksamlar Kontrol Edilir
Asansörler yük taşısa dahi içinde yükü kontrol edecek insan olduğundan dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Bakım ve teknik servis uzmanları, asansör kontrolü yaparken önce mekanik arızaların var olup olmadığını kontrol ederler. Olası bir arıza durumunda sorun derhal giderilir. Gün içerisinde yüzlerce insanın kullandığı; bazı durumlarda bir mecburiyet olan asansörlerin bakımı mesai saatlerinin dışında yapılabilir. Böylelikle asansör kullanımının en yoğun olduğu saatlerde kullanım ile ilgili herhangi bir aksaklık meydana gelmez. Teknik ve mekanik incelemelerin ardından fiziki koşullarda bulunan donatıların incelemesi yapılır. Asansör tuşları, havalandırma, zemin ve tavanın durumu, varsa aynaların kontrolü gibi kabin içinde bulunan nesneler ve kabin kapıları kontrol edilir. Olası bir arıza durumunda asansörler geçici süreliğine kullanım dışı bırakılır. Bu süre içerisinde gerekli onarımlar yapılarak tekrar kullanıma açılır.